√
√
TITELBOGVERST

Anmeldelse i ROSENNYT - juni 2018:

Rosens Sjæl

Tekst: Mette Krog

…..Men undertiden skaber blomsterhovederne også nogle mønstre i mit hoved, der både fjerner uro og skaber nye tanker. Nogle gange får jeg lyst til at dykke ned i, hvad der ligger bag rosens navn, hvis den er opkaldt efter en person. Rosenhistorie er på mange måder også livshistorier. (Nils Vest)

Filminstruktør og christianit, Nils Vest, som er medlem af Det Danske Rosenselskab og en kyndig rosenelsker, har udgivet en smuk, unik bog fra en stor rosenelsker til andre rosenelskere. Bogen indeholder smukke, æstetiske fotografier af roser plukket i hans egen have på Christiania. Den er krydret med digte af Marianne Larsen og Nils Vests egne oplevelser af roserne, blandet med rosenfakta og små finurlige historier. Nils Vest formår her at forene billederne, digtene og teksten til en fantastisk, harmonisk helhed.

Nils Vest har lavet over 70 dokumentarfilm; men det er den første helt egen bog, som han udgiver. Det er blevet sværere at rejse økonomi til film, og så, som han siger, kan han jo lige så godt lave billedbøger, da han har et meget stort fotoarkiv fra et helt liv, mens han venter på at kunne komme i gang med at producere film.

Citater fra bogen

Denne bog er ikke et forsøg på at være endnu et opslagsværk for roseninteresserede. Hvis man vil vide mere om, hvordan man bedst planlægger eller vedligeholder sin rosenhave, er der nogle helt andre bøger, der skal studeres.

Billederne - med digtene og øvrig tekst - er mest tænkt som inspiration til, at man selv dykker ned i den verden, der har skabt disse roser.

Oplevelsen af een enkelt rose kræver en helt anden opmærksomhed end buketten.

Man nærmer sig blomsterhovedet og opdager en masse detaljer, som ellers let drukner i den store mængde. Og man bliver opmærksom på blomstens egenart på en helt særlig måde.

At komponere det gode mandalabillede er at balancere 4 elementer: Roserne, skålen, baggrunden og lyset.

Om ‘Baronne Prévost’

Damens fulde navn var Marie-Benoîte-Joséphine Prévost de La Croix. Fra 1820 til 1837 var hun administrator af Den franske Æreslegions skoler for bl.a. fattige unge piger. Hun blev adlet i 1830, så det er ikke hvem som helst, der stikker hovedet frem i slutningen af maj.

Om Marianne Larsen

Marianne Larsen, en af vores meget talentfulde ordkunstnere, har bidraget med en række digte, der er inspireret af ‘fænomenet rosen’. Jeg er hende dybt taknemlig for at hun indvilligede i at bidrage med sine ofte mageløse ord til at udvide oplevelsen af et af naturens store mirakler.

Et af Mariannes fantastiske digte

åh rose min rose

hør nu her

hvis jeg siger til andre

eller til mig selv

at jeg er god og smuk

bliver jeg ikke troet

over en dørtærskel

siger jeg derimod

at jeg er ond og grim

tror de andre inklusive

jeg selv straks på det

og vil vide mere

åh rose min rose

it´s not your fault

 

Bogen passer perfekt til meditation,– også i en sen nattetime hvor roen kan have svært ved at indfinde sig (min egen erfaring).

Antal sider: 160 - Pris: 198 kr.

CV

NILS VEST er dokumentarfilminstruktør og fotograf og har bag sig mere end 70 film med især historisk og kunstnerisk indhold. I 2010 tildeltes han Europa Nostras Grand Prix for sit arbejde med at bevare vores danske bygningskulturelle arv.

MARIANNE LARSEN debuterede 1970 med prosa og digtsamlingen: Koncentrationer, Borgens forlag. Har siden udgivet en række digtsamlinger, romaner og børnebøger, samt skrevet dramatik. Hun har udgivet bøger i USA, England, Tyrkiet, Bosnien og Sverige.

Hendes seneste digtsamlinger er: Hændelser i stresset melankoli, Gyldendal, 2015, samt og tiden i vild tilstand mod min hud, Gyldendal, 2016.

ScrLykkener