√
√
TITELBOGVERST

Anmeldelse i CHRISTIANSHAVNEREN - sept. 2018:

ROSERNE BLUSSER PÅ REFSHALEVEJ

Af Ulla Dietl, tegner og forfatter

Der er en verden af roser til. Ingen har tal på dem. Af de cirka 150 oprindelige arter, man anser som grundmaterialet, er gennem århundreder fremkommet en uoverskuelig mængde af underarter, grupper og sorter med hver deres betegnelse. Af dem kender vi kun en brøk af en brøkdel, og der kommer stadig flere til. En farbar vej gennem denne jungle er at gå efter duften og kaste sig over den rose, man er mest tiltrukket af og dyrke den. Den første skønne rose trækker den næste med. Man må have flere – mange! – for med tiden at komme tæt på de enkelte individers særpræg og talenter og fordybe sig i deres udvikling. Leve med dem, elske dem, studere deres ”sjæl”!

Det er, hvad Nils Vest gennem årene har gjort, oplevet og erfaret under dyrkningen i sin enestående rosenhave på Refshalevej og nu videregiver i en meget smuk og åndfuld bog, der selvfølgelig hedder ”ROSENS SJÆL”. Den er som et bad i roser. Et duftende, bevidsthedsudvidende bad. Med stor veneration, historisk og praktisk viden fortæller han i tekst og billeder om sine yndlinge, de gamle, historiske rosensorter, og ’analyserer’ så at sige hver enkelt af dem – fra maj til frosten kommer - i sin og ægtefællen Britta Lillesøes vidunderlige rosenhave. At denne have overhovedet eksisterer er i sig selv en kraftpræstation. Med megen møje, muskler og maskiner blev den engang i 1980’erne anlagt på den tidligere kasernes gamle ”Kanongård”, som var beregnet til militære køretøjer, og hvis metertykke, hårdt sammenpressede klinkelag under asfalten måtte fjernes, før jorden kunne lægges på og roserne plantes.

”ROSENS SJÆL” er til overflod forsynet med fine, tankevækkende digte af Marianne Larsen, som, med overraskende og finurlige betragtninger og rørende ’samtaler’ med roser, hensætter læseren i medrivende og meditative stemninger: ”Åh rose min rose/hør nu her/hvis jeg siger til andre/eller til mig selv/ at jeg er god og smuk/ bliver jeg ikke troet /over en dørtærskel/ siger jeg derimod/ at jeg er ond og grim/ tror de andre inklusive/ jeg selv straks på det/og vil vide mere/ åh rose min rose/it’ s not your fault”.

Har man nogensinde hørt om en grim rose?

”ROSENS SJÆL” af Nils Vest med digte af Marianne Larsen. Forlaget Nils Vest Film 2018. Kan bestilles hos boghandleren, i Christianshavner-butikken ”Pigen og Blomsten”, eller fra forlaget (ved større antal). 156 sider. 198 kr.

DSC00282CHanmeld