En dramatisk dokumentarfilm om et spir og en stædig arkitekt.

Det usædvanlige, spiralformede spir på Vor Frelsers Kirke på Christianshavn, bygget 1749 - 52, er kendt og elsket af mange, og der er også mange historier om det. Den kendteste fortæller, at spirets arkitekt Lauritz de Thurah kastede sig ud fra toppen, fordi det viste sig, at spiret drejede den forkerte vej.

Men hvorfor har vi overhovedet sådan et spir her i Danmark ? Historien bagud fører os til Rom, hvor den unge ingeniørofficer og arkitekt Laurits Thura under en studierejse møder den romerske barok i dens sidste fase. Blandt andet gør spiret på San Ivo kirken et så stærkt indtryk på ham, at han 20 år senere lader det være inspirationen til det spirprojekt, han foreslog til Vor Frelsers Kirke.

San Ivo kirkens spiral forestiller et lille “Babelstårn”, der var jesuitternes samlingssymbol for modreformationen. Kirken var tegnet af Francesco Borromini, selv medlem af jesuiterordenen, der må have hørt om de muslimske spiralminareter nord for Baghdad, som nogen mente må have lignet det oprindelige Babelstårn.

Hvorfor Thurahs spir mere ligner de oprindelige mellemøstlige spiralminareter end forbilledet i Rom er lidt af en gåde. Hvorfor blev hans første forslag af sten pludselig ændret til ét af træ og kobber og af dobbelt højde?

HIMMELSTIGEN fortæller ikke kun om disse ting, den kommer også ind på den personlige kamp, Thura førte for at barokkens kunst ikke skulle helt fortrænges af den nyopdukkede og lettere stil, rokokoen. Det blev til en dyb, personlig modsætning mellem Thura og Nikolaj Eigtved, den lige så talentfulde arkitekt, der excellerede i den af hoffet foretrukne rokoko arkitektur.

Den 58 minutter lange film kan købes af institutioner og alle privatpersoner, lånes på folkebibliotekerne eller købes som DVD, bl. a. i Vor Frelsers Kirke, i Bygningskulturens Hus, i Filmhusets Bog- og Videohandel eller gennem NILS VEST FILM.