I foråret 1974 planlagde den borgerlige regering, med forsvarsminister Brøndum i spidsen, et veritabelt felttog imod den nyligt etablerede fristad Christiania.

Ikke mindre end 60 huse ville man have revet ned, med begrundelsen, at de var brandfarlige og i dårlig bygningsmæssig stand.

Fristadens beboere og venner indledte en modoffensiv, og herunder blev der fremstillet denne lille “agit-prop” film for at forklare christianitternes egen opfattelse af sagen. Produktionen var klar på 14 dage, på et minimumsbudget.

Filmen lanceredes anonymt, i tidens kollektive ånd, under ophavsnavnet FILMFRONTEN. Den blev tilbudt biografer i en 35 mm-kopi, så den kunne gå som forfilm. Der var premiere i maj 1974 i København.

Den er siden vist i DR TV og kan stadig findes i Filminstituttets distribution eller lånes på et folkebibliotek. Den ligger med som forfilm til efterfølgeren fra 2003: LOV & ORDEN I CHRISTIANIA 2.

8 min.

CREDITS:

Manus, instruktion & klip: Nils Vest

Kamera: Gregers Nielsen, Freddy Tornberg

Lyd: Sven Nørgaard, Troels Orland, Søren Tom-Petersen, Henrik Carlsen

Animering og tekster: Jannik Hastrup

Musik: Stig Møller

Stills: Morten Langkilde, Gregers Nielsen, Nils Vest, Toto Wohlert m.fl.

Medvirkende: Fhv. forsvarsminister Kjeld Olesen, christianit Karen Grue, Ole Berthelsen/Jord og Betonarbejdernes Fagforening, christianit Thorkild Weiss Madsen

Speak: Britta Lillesøe

Plakat: Svend Christensen

Administration: Ebbe Preisler

Produceret med støtte fra Filmværkstedet og PH-Fonden

KAN SES PÅ YOUTUBE

item5
item5