√

Boganmeldelse - CHRISTIANSHAVNEREN - nov 2019

 

Alle burde have en…

…tusindekunstner i lokalsamfundet, som forskønner stort og småt. En ny bog hylder den norske kunstner Laurie Grundt, som har sat sit fingeraftryk overalt på fristaden.

Af Eva Suszkiewicz

I dag er Laurie 96 år gammel og tilbage i Bergen. Han kan ikke længere steppe eller danse ballet eller hænge oppe på stilladser for at male mure. Men i årtier har han beriget sine omgivelser med sin store  kreativitet, der spænder fra klassiske malerier til skulpturer, plakatkunst, kirkekunst, facademalerier og skilte plus det løse. Han har også spillet teater og fele og skrev digte og sange. Den store, blonde mand har været over det hele.

   Fristaden blev Laurie Grundts primære legeplads. Men det var ikke kun for at styrke sit kunstner-ego, at han var så flittig. Grundt er først og fremmest et politisk menneske, som Nils Vests fotobog ”Laurie Grundt  på Christiania – kunstner og oprører” viser.

   På trods af sin klassiske kunstakademi-uddannelse og adskillige internationale udstillinger var han aldrig for fin til af lave skilte til lokummer eller bannere til demonstrationer.  Men der var mening med galskaben. Laurie ynder ikke selvfede politikere og krigsgalninge, autoriteter står for skud og der er både satire og humor i bøssen. Som den dør i plankeværket ud mod Prinsessegade han dekorerede med billedet af en mildest talt nervøs politimand, der er blevet væk fra flokken. Nødudgang for politiet hed den - og sådan fungerede den også.

   Det er også Laurie, der står bag den klassiske frise med et twist, som dekorerer  facaden på Malerværkstedet i Pusherstreet.  Eller maleriet i sidste nummer af denne avis, der viser et hjørne af Christianshavns Torv i myldretid. Alle menneskerne på billedet er nøgne, - en smuk kvinde poserer på toppen af  bussen, der er en ro og naturlighed over det naturalistiske  maleri. Grundt viser, at vi er dyr – erotiske dyr og ikke mindst rovdyr, og kun et tyndt lag fernis adskiller os fra vores natur.

   Det er en inspirerende, lille bog at have i hånden på en søndagstur på Christiania. Flere af værkerne kender man måske i forvejen – uden at kende kunstneren bag.

   Det bliver der rådet bod på og som sagt: livet bliver lidt sjovere og mere farverigt med en kunstner som Laurie Grundt i lokalsamfundet.

°

wpolitindudgangTOT